Hypotheekrente laagste in 500 jaar

 In Hypotheken

Rond 1540 stond de lange rente in Nederland ongeveer op 17 % voor 10 jaar vast.

Nu kunt u lenen vanaf ruim 1 % voor de komende 10 jaar. (65% marktwaarde) of met NHG 30 jaar vast voor minder dan 2%. Maar het verleden garandeert echt helemaal niets voor de toekomst.

De wat ouderen onder ons herinneren zich vast nog wel de huizencrisis van rond 1980. De hypotheekrente was toen een procentje of 12, ongeacht hoe lang je de rente vastzette. De huizenmarkt ging onderuit en je kocht in Amstelveen een leuke eengezinswoning voor rond de 30.000 euro. Voor datzelfde bedrag kocht je toen ook een heel pand van vijf verdiepingen in Amsterdam. Als ik toen……………….. Ja leuk, maar wat moet ik nu?

Nu moet u zich realiseren dat hypotheekrente nog maar maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Dus als uw hypotheek al 15 jaar loopt, heeft u over 15 jaar geen aftrek meer. U moet zich realiseren dat je van het aflossen van je schuld niet armer wordt. Maar u moet zich ook realiseren dat u een eenmaal afgeloste hypotheekschuld niet zomaar weer kunt opnemen. Dat kan wel, maar dan is de rente niet meer aftrekbaar omdat u dan niet leent voor aankoop of verwerving of verbouwing van uw eigen woning. Staat uw woning niet onder maar boven water? Vraag dan aan de bank of de rente aan het mindere risico mag worden aangepast. Of sluit uw hypotheek over naar een geldverstrekker met een lagere rente. Rentemiddelen kan ook, maar niet bij iedere bank. Bovendien is niet iedere bank transparant en eerlijk in het berekenen van uw boete.

Eén ding weet ik echter zeker. Niemand weet wat de rentestand gaat doen. Alle verjaardagspraat ten spijt. Toch is het wellicht wel de moeite waard om u eens te verdiepen in de opties die u met uw hypotheek heeft. Slapen doen we toch ’s nachts?

Wilfred Mooij ffp

Recent Posts

Leave a Comment