Hypotheekrente is straks niet meer aftrekbaar

 In Hypotheken

U heeft nog in de ‘goede tijd’ een huis gekocht en bent met behulp van uw overwaarde later groter gaan wonen.

In de periode die ik nu schets is de rente van 9 % naar 2 % gedaald, is de huizenprijs verveelvoudigd en is de nationale hypotheekschuld naar maar liefst 600 miljard euro gestegen.

Omdat de huizenprijzen almaar stegen zijn we anders gaan denken. De hypotheek is op beide inkomens maximaal verstrekt en aflossen was voor mietjes omdat de huizenprijzen gemiddeld toch alleen maar stijgen. Kortom, 300.000 euro aflossingsvrije hypotheek met een rente van 2 %, 10 jaar vast.

Hoezo sparen? Hoezo pensioen?

Nu realiseert u zich dat banken ook failliet kunnen gaan en dat pensioen niet vanzelfsprekend is. Ook de AOW staat ter discussie. 65 wordt 67, of nog later. Vut? Oh ja, daar heb ik toen wel voor betaald, maar dat is toch afgeschaft?

Na bijna 30 jaar trouw rente betalen krijgt u straks een briefje van de bank dat u de hele lening ineens af moet lossen. Daar had u niet echt op gerekend. U wil de lening laten staan en rente blijven betalen. Maar de bank toetst straks uw pensioeninkomen en weigert uw lening te verlengen. U kunt het niet betalen en vanaf 2032 al helemaal niet meer omdat uw rente dan niet meer aftrekbaar is. Al in 2001 is namelijk ingevoerd dat hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is en daarna niet meer. Uw bruto lasten worden dan netto lasten. En dan besluit u, net als vele anderen, u om uw huis te verkopen………….

Dat wordt geen verzorgde maar een bezorgde oude dag. Wellicht is dit voor u het juiste moment om toch eens wat meer te gaan aflossen op uw hypotheek. Van aflossen wordt u echt niet armer en dat is misschien wel de beste belegging omdat het u een paar procent niet meer te betalen rente oplevert.

Recent Posts

Leave a Comment