Houthaven hypotheek van 16 miljoen gaat niet lukken

 In Hypotheken

Appartement van 16 miljoen zonder hypotheek, kan dat? Ja!

Een Amsterdamse ondernemer heeft deze week een nieuwbouw penthouse in de Amsterdamse Houthaven gekocht voor 16 miljoen euro terwijl hij maar één miljoen per jaar verdient. Krijgt hij een hypotheek?

Meestal stellen dergelijke kopers prijs op hun privacy, maar deze ondernemer niet. Gaat hij er werkelijk wonen?

Op basis van de huidige wetgeving kan hij in privé ongeveer vijf maal zijn inkomen lenen voor de financiering van een eigen woning. Een eigenwoning lening moet tegenwoordig minimaal op basis van annuiteit zijn, anders is de lening niet aftrekbaar. Om het in Jip en Janneke taal te houden vergeet ik voor het gemak de erfpacht even.

De bruto lasten van een 30 jarige annuitaïre lening van 16 miljoen euro tegen bijvoorbeeld 3% rente zijn dan minimaal € 67.457,= per maand. Dit bedrag bestaat in het eerste jaar uit bijna €. 480.000,= rente, de rest is aflossing. In beginsel is deze rente aftrekbaar maar moet ze wel verrekend worden met het eigenwoningforfait van ongeveer € 359.000.=. De aftrekpost wordt dan zo’n € 120.000,= per jaar en daarmee worden de nettolasten uiteindelijk ongeveer 750.000 euro per jaar na feitelijke levering in 2018.

Hoewel de koper op het eerste gezicht nog genoeg geld overhoudt om van te leven zal geen normale bank deze lening in privé verstrekken. Volgens de GHF norm (gedragscode Hypothecaire Financieringen) kan deze koper ongeveer 6 miljoen lenen, dat is maar liefst 6 x zijn inkomen. Komen we nog steeds 10 miljoen te kort. Toch koopt hij dit penthouse. Hoe doet hij dit als hij geen 10 miljoen eigen geld heeft?

Deze meneer is ondernemer en dat doet hij aantoonbaar goed. Van enige discretie is in het geheel geen sprake en daar lijkt hij bij gebaat. En daar zit de slimheid van deze harde werker. Onder normale condities is er geen sprake van dat hij deze financiering op grond van de huidige regelgeving in privé rond krijgt. En omdat het een nieuwbouw project betreft is een aanbetaling voorlopig voldoende. Dus de investering in cash blijft dit jaar beperkt, maar het is wel een belegging van 16 miljoen.

Volgens onze Amsterdamse makelaar Bernard Geijsel is een vierkante meterprijs van 10.000 euro op een goede locatie in Amsterdam niet ongebruikelijk. Daarmee zou de waarde van dit appartementje ruim 14 miljoen waard zijn. Dit object is echter zo uniek dat hier een uitschieter heel goed mogelijk is en de Amsterdamse markt is booming. Dus tel daar nog twee jaar waardestijging in Amsterdam bij op en een heleboel publiciteit en de uiteindelijke koper voor 17 miljoen zal zich melden.

En om de aandacht op dit flatje te vestigen is een heleboel gratis publiciteit meer dan welkom. Die hypotheek…….., die gaat er nooit komen.

Wilfred Mooij ffp

Geijsel Kroon

Recent Posts

Leave a Comment