Geld lenen aan kinderen

 In Niet gecategoriseerd

Veel ouders hebben flink gespaard en krijgen nauwelijks rente op hun spaargeld. Dit vermogen wordt wel uitgehold door de vermogensbelasting in box 3. Veel kinderen kunnen geen huis kopen omdat de prijzen enorm zijn gestegen. Veel ouders zoeken een goede sociaal verantwoorde belegging.

Bij een familiehypotheek lenen de kinderen de koopsom of verbouwing bij familieleden, niet bij de bank. Als familieleden dit vanuit hun box 3 vermogen doen zijn de rente-inkomsten belastingvrij. En als de lening aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet is de rente voor de kinderen fiscaal aftrekbaar. Wel aftrekbaar bij de kinderen, maar niet belast bij de ouders. Appeltje eitje.

Als voorwaarde voor fiscale aftrek van de hypotheekrente geldt dat de lening voor de eigen woning in 30 jaar en minimaal annuïtair moet worden afgelost. Dus de rente voor een aflossingsvrije hypotheek is fiscaal niet aftrekbaar. Maar hoe erg is dat?

Rekenvoorbeeld:
Een kind (nou ja, kind) koopt voor € 300.000,= een eigen woning en kan bij de bank tegen 2% lenen, maar doet dit nu bij de ouders en betaalt dus € 6.000,= per jaar rente. Deze rente is tegen bijvoorbeeld 40% aftrekbaar kost dus netto € 3.600,=. Bij de ouders komt echter netto € 6.000,= per jaar belastingvrij binnen. Dat is € 6.000,= meer dan dat zij op hun spaarrekening krijgen anno 2022.

Met een knipoog naar de kinderen schrijf ik dat dit bedrag ongeveer de jaarlijkse schenkingsvrijstilling van ouders naar kinderen is. Dus in dit voorbeeld krijgen de ouders bij de spaarrekening niets, van de kinderen € 6.000,= per jaar. Maar ja, je wilt niet over de rug van je kinderen rijk worden, toch? 😉

Bovenstaande lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het eigenlijk wel een beetje. Ik heb het namelijk niet gehad over het eigen woningforfait. De jaarlijkse fiscale bijtelling voor woningeigenaren loopt op met de waarde van de woning en s ongeveer een half procent maal de waarde van de woning. Deze bijtelling wordt grofweg verrekend met de hypotheekrenteaftrek.

Recent Posts

Leave a Comment