50 + hypotheek

 In Niet gecategoriseerd

50 + hypotheek

Je hebt een royale overwaarde op je huis, maar je kunt nauwelijks iets lenen omdat de bank met je pensioeninkomen rekent in plaats van met je huidige inkomen. Hoe vaak heb ik dat al mogen vertellen?
Om ons te beschermen leven wij in een (over) gereguleerd land. Vaak is dat prettig, maar soms ook even niet.  Dat is niet prettig als je je leven lang hard gewerkt hebt en veel van je hypotheekschuld hebt afgelost. Dat geeft een voldaan gevoel. Maar dan wil je die camper kopen, of de studie van je kleinkinderen betalen, of je huis verduurzamen, of…..
Je hebt immers geld zat, alleen zit dat in de overwaarde van je huis. Ja, dat zit zo vast als een huis, in je huis. Toch kan het vaak wel.
Geldverstrekkers mogen onder voorwaarden afwijken van de strenge regelgeving. Een lening moet vallen binnen de loan to income (LTI) en de loan to value (LTV) toets. Maar in een explain situatie mag een geldverstrekker ook op basis van de werkelijke lasten toetsen.

Hierbij wordt dan gelet op de overwaarde en de bestendigheid van de situatie. De rente moet lang vast staan. Er moet voldoende overwaarde zijn en het inkomen moet voor langere tijd zeker zijn. Er zijn ook mogelijkheden als de bruto lasten gelijk of lager worden dan de huidige lening. Kortom, binnen al die regeltjes zijn er regeltjes die uiteindelijk regelen dat je van die regeltjes mag afwijken en je ook nog op basis van gezond verstand een lening kunt aangaan. Goed geregeld.
Vroeger, toen alles veel beter was (?), kon je nog bij de bank naar binnen lopen en je situatie bespreken. Nu is dat lastiger omdat ‘de computer’ alles lijkt te beslissen. Toch zijn er ook wel weer banken die dat beginnen te begrijpen en waar echte mensen weer bereid zijn om naar de echte situatie van de echte klanten te kijken. Ja, echt.

Recent Posts

Leave a Comment