Stijgt de hypotheekrente?

 In Hypotheken

De kapitaalmarktrente is behoorlijk gestegen en daarom de hypotheekrente ook. Blijft het hier bij of zet de rentestijging door?

In de afgelopen weken is de kapitaalmarktrente op de Nederlandse beurs gestegen van min 0,2% naar 0,2% (4 februari 2022). Een stijging van bijna een half procent. De kapitaalmarktrente is de indicator voor het inkooptarief van banken en andere geldverstrekkers. Wat moet je nu doen om hier van te profiteren?

Bron: FD


Inflatie

Ondanks de corona pandemie blijft de economie in de eurozone sterk. De Europese rente wordt door de ECB (nog) kunstmatig laag gehouden, maar dat verandert binnenkort.

De inflatie over januari 2022 is maar liefst 7,7%. Mogelijk is de inflatie tijdelijk omdat er een inhaaleffect inzit vanaf de ingestorte corona prijzen. Maar toch.

 

Rente

DNB president Klaas Knot waarschuwde in het verleden voor het risico van de stijgende rente. Huizenkopers die nu nog van de lage rente profiteren moeten zich afvragen of ze de hypotheekrente voor zekerheid niet wat langer vast moeten gaan zetten. Met wat langer bedoel ik minimaal 10 jaar rentevast. Maar ik heb geen glazen bol.

 

Is het een overweging om de hypotheekrente nu wat langer vast te zetten?

Zekerheid heeft een prijs. Hypotheekrente 20 jaar vast voor 1,5% lijkt aantrekkelijk. U kiest voor zekerheid of u neemt wat meer risico. Of u laat het zo.

 

Woningmarkt

De huizenprijzen in Amsterdam stijgen maar door. Maar dat zal toch echt niet eeuwig zo door gaan. De vraag blijft onverminderd hoog en er is nog beperkt nieuw aanbod. Er zijn echter wel veel bouwplannen maar of die vanwege de stikstofnorm allemaal door kunnen gaan is de grote vraag.

 

Wat moet u doen als de rente gaat stijgen?

Tip 1)

Stap over tegen de vlijmscherpe rentetarieven van deze markt. Wij zien nu nog hypotheekrentetarieven vanaf ongeveer 1% 10 jaar vast. Reken u niet rijk, maar neem alle kosten mee in uw beslissing, ook de boeterente. Hoe snel verdient u de boete terug?

Wellicht heeft u een offerte tegen de huidige oude rente en betaalt u straks de boete bij de notaris tegen de nieuwe hogere rente (lagere boete). Neem dus ruim de tijd om te passeren.

Bel Willem Jan Vos (0651210495) voor een vrijblijvende (Skype?) afspraak met één van onze 5 hypotheekadviseurs of mail info@geijsel.nl

Tip 2)

Als u uw huis wil verkopen, profiteer dan nog van de gekte in de markt. Nu de rente stijgt worden kopers onrustiger en willen zij nog toeslaan tegen de oude hypotheekrente. Overweeg tijdig wat u wil doen. Neem de tijd om uw huis netjes af te werken voor de verkoop. Dat kan nooit kwaad.

Tip 3)

Koop een beetje rust. Drink met ons een bak koffie om uw financiele situatie te scannen.  Kom eens een bak koffie bij ons drinken, dat kan nu weer. Wij zijn gevaccineerd en nemen de regels in acht.

Dan scannen wij in het kort uw financiële situatie en verzekeringen. Financiële Planning Light kost u slechts 95 euro*. (Best veel voor een bakkie koffie ;-))

Dan neemt één van onze gecertificeerd financiële planners vrijblijvend uw financiële situatie met u door. Binnen een paar uur heeft u overzicht van uw financiële situatie.

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment