Lijfrente inleg 2023

 In Aanvullend pensioen

Wilt u minder belasting betalen in box 1?

Wilt u ook minder belasting betalen in box 3?

Wilt u meer pensioen?

Lees dan verder

 

U heeft nog het hele jaar 2023 om  een verstandige beslissing te nemen. Ik leg u kort uit waarom u dit moet overwegen.

 

Eerst een korte pensioencursus.

 

Nederlandse ingezetenen krijgen meestal vanaf hun pensioendatum AOW. Als hun werkgever daar iets voor heeft geregeld krijgen zij daar bovenop werknemerspensioen. Als dat niet zo is ontstaat er fiscaal aftrekbare ruimte om in een kalenderjaar een extra storting te doen voor privé pensioen (lijfrente). Dat noemen wij de jaarruimte.

Die jaarruimte is een bedrag op een geblokkeerde rekening dat bedoeld is om vanaf de pensioendatum extra inkomen te ontvangen, lijfrente uitkeringen.

Omdat lijfrente uitkeringen zijn belast mag u de inleg van de inkomstenbelasting aftrekken. Tot het moment van uitkeren staat dat geblokkeerde bedrag fiscaal in box 1. Het staat dus niet in box 3 en u betaalt daar dan ook geen vermogensrendementsheffing over.

De inleg trekt u dus van de inkomstenbelasting af en dit vermogen telt niet mee in box 3!

De berekening van de jaarruimte luistert nauw, maar uw potentiële inleg is dankzij de onlangs aangenomen nieuwe Wet toekomst pensioen (Wtp) fors verruimd. . Om voor de aftrek 2023 in aanmerking te komen moet u dit bedrag wel uiterlijk 31 december 2023 hebben overgemaakt.

Wat zijn de spelregels?

 

Uw lijfrente inleg stort u op een speciale spaar- of beleggingsrekening. Het staat daar tot u met pensioen gaat geblokkeerd en is niet opneembaar.

Rond uw pensioendatum, maximaal 5 jaar na uw AOW leeftijd, kunt u het geld periodiek en fiscaal belast laten uitkeren. U koopt dan een periodieke uitkering, een lijfrente aan. De uitkering is niet ineens, maar minimaal in 5 jaar en maximaal in 20 jaar.

De berekening van de jaarruimte is als volgt. Van uw inkomen (maximaal €128.810,=) trekken wij de fictieve AOW €16.322,= af. Dat bedrag x 30% is uw jaarruimte, de maximale inleg dus. Voor de nieuwe pensioenwet was dit 13,3%.

Als u pensioen hebt opgebouwd bij uw werkgever verlaagt dat uw jaarruimte met 6,27 x de aangroei van uw pensioen.

U mag niet onbeperkt inleggen. Als uw pensioenopbouw nu of in de laatste 10 jaar onvoldoende was heeft u zogenaamde inhaal- en reserveringsruimte en kan de maximale inleg worden verhoogd.

Dankzij de nieuwe pensioenwet mag u vanaf 2023 maximaal €33.746 lijfrente inleg doen. Bovendien mag u dit jaar maximaal €38.000,= via inhaal- of reserveringsruimte fiscaal aftrekbare lijfrente inleg doen.

Dit mag zelfs tot 5 jaar na de ingang van uw AOW.

Onze financieel adviseurs begeleiden u graag bij deze voor u zeer lucratieve mogelijkheid en bekijken welke mogelijkheden u heeft om fiscaal interessant pensioen op te bouwen. Wij geven u inzage in uw pensioensituatie, zodat u ziet wat u nu aan netto (gezins)inkomen heeft, maar ook op uw (gewenste) pensioenleeftijd. Als u jaarruimte of reserveringsruimte heeft en u wilt dit benutten dan zullen wij marktonderzoek voor u doen en indien gewenst een lijfrenteproduct voor u afsluiten.

Wij brengen daarvoor eenmalig slechts 490 euro in rekening.

Bent u geïnteresseerd of heeft u hier vragen over neem dan contact met ons op telefoonnummer 020-4969269 of stuur een e-mail naar raymon.wismeijer@geijsel.nl.

Recent Posts

Leave a Comment